Pavlova

Autor: Lenka Brindzova | 19.3.2014 o 18:08 | (upravené 19.3.2014 o 20:27) Karma článku: 3,81 | Prečítané:  636x

Nadýchaná snehová pusinka, ktorá je v strede vláčna so šľahačkou a čerstvým ovocím. Kto tento koláč pozná vie, že dodnes nie je s istotou známe, či pochádza z Austrálie alebo Nového Zélandu. Ja som sa dočítala, že tento koláč bol editovaný ako "snehová pusinka s ovocím" už v roku 1929 v NZ kuchárskej knihe (Home Cookery for New Zealand). Recept je veľmi podobný tomu, ktorý v AUS volajú Pavlova. Bola to slávna baletka z Ruska, ktorá bola na turné po AUS aj NZ v roku 1926 a v AUS opäť v roku 1929. Hovorilo sa " ona netancuje, ona sa vznáša ako by mala krídla". A taký aj Pavlova je.

 

Potrebovat budete poriadne cistu misku , zbavenú mastnoty , bielka izbovej teploty a lásku.

 

 

- 4 bielka ( velkosť L)

- 1 hrnček krupicového cukru

- 1 čl octu

- 1/2 pl kukuričného škrobu

- 1/2 čl vanilkového extraktu

- smotana na šlahanie 38%

- čerstvé jahody a čučoriedky

 

Predhrejte si rúru na 140 stupňov.

V čistej miske vyšľaháme bielka, na strednej rýchlosti.

Keď je sneh ľahký, pridáme po lyžičkách cukor. Cukor sa musí úplne zapracovať do bielkov. Teraz              pridáme ocot, škrob a vanilku.

Sneh musí byť hladký, hutný, nie zbitý, že keď z neho vytiahnete metličky, urobia sa špičky s kučierkou    na špici.

 

Na pečiaci papier alebo silikónovú podložku na pečenie vyformujeme jednu veľkú alebo veľa menších          pusiniek.

Pečieme 1 hodinu a 15 min alebo až kým nebudu pekne ružové. Po upečení nechajte vychladnúť v polo-    otvorenej rúre. Na povrchu sa vám môžu urobiť praskliny, tie však môžete zakamuflovať šľahačkou.

 

Originálna verzia ma byť ozdobená nesladenou šľahačkou, kiwi a jahodami, ktoré maju pripomínať             rozkvitnutú ružu a zelené lupene.

Ja som ju "ozdobila" šľahačkou, čokoládovou penou ( neskôr sa zastavím s receptom), jahodami a            čučoriedkami.

 

Dobrú chuť!

Lenka

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

V starostlivosti o srdce patríme medzi najhorších v Európe. Pozrite si rebríček

V prieskume Slovensko získalo nízke známky pre zlý životný štýl svojich obyvateľov a aj dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia.

EKONOMIKA

Prvá banka prelomila tabu a zvýšila úroky na hypotékach

Zvyšovanie úrokov vraj nesúvisí so zmenami Národnej banky.


Už ste čítali?